Една четвърт от жителите на европейските градове са застрашени от бедност

Една четвърт от жителите на европейските градове са застрашени от бедност
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Почти една четвърт от жителите на градовете в Европейския съюз са застрашени от бедност или социално изключване, по данни на Евростат.

Средно в ЕС 70 процента от живеещите в градовете на възраст между 20 и 64 години имат работа. В същото време опасността от бедност или социално изключване засяга 24 процента от всички жители на европейските градове.

Министрите от ЕС с ресор градска политика се събират днес в Амстердам, за да очертаят Градски дневен ред за ЕС. България е представена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По този повод Евростат публикува данни за населението, заетостта и риска от бедност в градовете.

Във Великобритания над половината (60 процента) от тази група са били жители на градовете, както и в Кипър (54 на сто). В Люксембург този процент е най-малък (21 на сто), в Словения е 20 процента, а в Словакия - 19 на сто. България и Литва са страните, където има най-голяма разлика в заетостта на тази възрастова група в градовете в сравнение със селските райони - съответно 16,7 процентни пункта и 10,5 процентни пункта.

Най-голям е процентът на гражданите в опасност от бедност или социално изключване в Гърция (34,1 на сто), България (30 на сто), Белгия (28,6 на сто), Австрия (28,3 на сто), Румъния (28,3 на сто) и Италия (27,8 на сто), а най-малък - в Чехия (13,9 на сто), Словакия (15 на сто), Люксембург (16,1 на сто) и Финландия (16,6 на сто).

В повечето страни живеещите в градовете са по-малко застрашени от бедност или социално изключване, отколкото в селските райони, най-вече в Румъния (разлика от 22,4 процентни пункта) и България (21,4 п. п.). По-голяма е тази опасност в градовете в Австрия, Дания, Белгия, Великобритания, Германия, Франция и Холандия.

#Евростат #Европа #градове #бедност #Лиляна Павлова #ЕС #социално изключване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"