Бизнес климатът се подобрява във всички сектори през май

Бизнес климатът се подобрява във всички сектори през май
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Общият показател на бизнес климата през май 2016 г. нараства с 5.0 пункта спрямо април като подобрение има във всички дейности - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи Националният статистически институт. Мениджърите са оптимистични за състоянието на компаниите си през следващите три месеца и не планират повишение на цените. Несигурната икономическа среда е основното им притеснение, сочат анкетите на статистиците.

През април НСИ отчете понижение на бизнес климата с 3.3 пункта, а през март имаше повишение с 1.1 пункта.

През май в промишлеността показателят се повишава с 4.1 пункта спрямо април в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира леко намаление на настоящата производствена активност, но прогнозите на мениджърите са тя да нарасне през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса, следвана от недостатъчното търсене от страната.

В строителството бизнес климатът се подобрява с 6.7 пункта, заради по-добрите оценки и очаквания на строителните предприемачи за състоянието на компаниите им. Прогнозите за строителната активност през летния сезон също са оптимистични.

Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Основните пречки за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, посочени съответно от 63.7 и 40.1% от предприемачите.

В търговията на дребно подобрението е със 7.3 пункта, заради оптимистичните оценки и очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията. Очакванията им са продажбите и поръчките към доставчиците през летните месеци да се увеличат. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, са основните проблеми пред търговците като последната анкета регистрира засилване на негативното им въздействие.

В услугите повишението е най-слабо - с 2.4 пункта заради слабото търсене в момента.

Прогнозите на мениджърите обаче са то да се увеличи, а оттук - да се подобри и състоянието на компаниите им. 

 

#НСИ #бизнес климат #строителство #услуги #промишленост #Търговия на дребно #анкета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"