Заводските цени намаляха с 5.5% за година

Заводските цени намаляха с 5.5% за година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общият индекс на цените на производител през април 2016 г. намалява с 0.4% спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт.

Прогнозите на предприемачите от всички сектори са цените да останат непроменени и през следващите три месеца.

НСИ регистрира спад с 1.7% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.7%. В преработващата промишленост намалението е с 0.1%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение с 2.5%.
По-съществено намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.1%, а увеличение е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през април 2016 г. намалява с 5.2% в сравнение със същия месец на 2015 г. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 8.8%, в преработващата промишленост - с 4.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.7%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 12.5%, при производството на химични продукти - с 2.5%, и при производството на електрически съоръжения - с 2.2%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - по 2.9%.

 

#Национален статистически институт #цени на производител #НСИ #производство #машини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"