Ограниченията за работа в Швейцария отпадат окончателно на 1 юни

Ограниченията за работа в Швейцария отпадат окончателно на 1 юни
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, напомни Министерството на труда и социалната политика.

На 31 май 2016 г. завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен в протокол към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г. С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда).

От 1 юни 2016 г. отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора.

Така за гражданите на България и Румъния от сряда ще важат същите правила, както за останалите държави от ЕС (без Хърватия).

При краткосрочна заетост в Швейцария - тоест до три месеца, от българските граждани няма да се изисква разрешение за пребиваване. Работникът обаче трябва да се регистрира онлайн за работата поне осем дни преди началото на заетостта.

Тези, които ще работят за срок, по-дълъг от три месеца, занапред сами ще носят отговорността да извършат адресната си регистрация в общината по местоживеене и да предприемат необходимите стъпки, за да получат съответното разрешение за пребиваване.

#Швейцария #Бундесрат #свободно движение #български граждани #заетост #ЕС #България #Румъния #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"