Мирослав Найденов: Бедствието в Дъбене малко се преекспонира

Мирослав Найденов: Бедствието в Дъбене малко се преекспонира
Слуховете, че е прелял язовирът „Мурла“ край Сопот, се оказаха неверни. Въпреки проливния дъжд до напълването на язовира оставаше около 1,50 м. Снимка: marica.bg
A A+ A++ A

Хората, които пострадаха от наводнението в карловското село Дъбене, ще бъдат обезщетени максимално бързо, обеща вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който пристигна в селото в сряда сутринта.

„Щетите се описват от 7:00 часа сутринта и когато документацията бъде входирана, извънредно свиканата междуведомствена комисия ще вземе решения за обезщетяване на хората“, обясни Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.

До дни ще бъдат изплатени и обезщетенията за удавените животни, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който придружи Цветан Цветанов в Дъбене.

По думите му удавени са не повече от пет-шест животни, а представителите от Областна дирекция „Земеделие“ и ветеринарната служба, които са на мястото, вече организират транспортирането на труповете в екарисаж.

Предстои дезинфекция на питейната вода, като Министерството на земеделието има готовност с минерална вода и хранителни продукти за пострадалите жители от Дъбене, подчерта още Мирослав Найденов.

Цветан Цветанов изтъкна, че наводнението е причинено от придошла скатна вода от масивите, тъй като селото е разположено между Стара планина и Средна гора, а не от скъсани язовирни стени.

Кметът на селото Вълко Шойлеков също потвърди, че проливният дъжд – 104 л/куб. м, излели се само за два часа, са причина за бедствието.

Според Мирослав Найденов, случилото се в Дъбене се преекспонира, като се създава психоза за скъсани язовирни стени.

Земеделският министър подчерта, че най-важното за хората от селото сега е да бъде довършено изграждането на канализацията, 40% от която вече е готова, тъй като няма гаранции, че същото няма да се повтори при други обилни валежи.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че 12 млн. лева от европроекти ще бъдат отпуснати на селото за довършване на канализацията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »