Стотици се преклониха пред жертвите на тоталитаризма край Белене

Стотици се преклониха пред жертвите на тоталитаризма край Белене
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев присъства на 27-то национално поклонение на остров Персин, край Белене, в памет на жертвите на тоталитарните режими на XX век.

Стотици хора от цялата страна участват в церемониите. Много от тях са наследници и близки на концлагеристи. Поклонението започна с песни, стихове и спомени за свободата. Мотото на тазгодишното поклонение е "Песента на свободата". По инициатива на Културен център "Евгени Босилков"-Белене, е подредена изложба от шаржове на лагериста Петър Байчев. Портрети на хора, били в лагерите - българи, македонци, сърби, белогвардейци, са намерени в тетрадка от сина Веселин Байчев и предоставени на културния център за тази изложба.

В словото си президентът Росен Плевнелиев отбеляза, че българското общество силно желае да погледне и тръгне напред, като подчерта, че това е възможно само ако стъпим на здравите основи на единението и помирението. За първи път в ритуала участваха и български гвардейци.

"Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина до край, за да знаят младите, да знаят и да помнят. Защото истината обединява. Манипулациите разделят", заяви Росен Плевнелиев. 

 

#Росен Плевнелиев #Белене #жертви #режим #лагер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници