Гърция очаква ликвидна помощ за банките си от ЕЦБ

Гърция очаква ликвидна помощ за банките си от ЕЦБ
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос заяви, че Еврогрупата е признала за пръв път, че гръцкият държавен дълг не е устойчив. Той изрази надежда страната му да бъде подпомогната от програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка.

Гърция се надява скоро да отговори на всички изисквания за включване в програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка, след като успешно завърши първия преглед на реформите тази седмица. След 6 месеца на тежки преговори Атина постигна споразумение с кредиторите си, което ще й отблокира 10 милиарда евро от третата спасителна програма за 86 милиарда евро.

"След оценката на постигнатото от нас, Гърция се надява да влезе в програмата за количествени улеснения на ЕЦБ. Надяваме се това да стане скоро. За пръв път получихме официално признание от Еврогрупата и институциите, че гръцкият дълг не е устойчив. Това беше официално документирано", заяви Евклид Цакалотос - министър на финансите на Гърция.

По програмата си за количествени улеснения ЕЦБ изкупува държавни облигации за 80 милиарда евро всеки месец, вкарвайки свежи пари в икономиката на еврозоната. Цакалотос изрази надежда, че банката много скоро ще отговори положително на молбата на Гърция за изкупуване на гръцки правителствени облигации като допълнително средство за ликвидност за гръцките банки.

По този начин банките ще имат повече средства за кредитиране на икономиката.
Финансовият министър допълни, че облекчаването на ограниченията върху капиталите, наложени миналия юни, зависи от възвръщаемостта на депозитите в банките. Но изрази увереност, че стабилизирането на банковата система ще доведе до по-бързото премахване на рестрикциите във финансовия сектор.

#Гърция #Евклид Цакалотос #еврогрупа #ЕЦБ #банки #еврозона #облигации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »