Проф. Боян Дуранкев: Бедността може да роди революционна левица

Проф. Боян Дуранкев: Бедността може да роди революционна левица
Проф. Боян Дуранкев /БГНЕС
A A+ A++ A

В капиталистическа страна с утвърдени традиции в политиканството се тълкува както голям успех да дадеш помощи на енергийно бедните. Но както и да го погледнем, ако има енергийно бедни, които не могат да си заплатят най-обикновеното отопление, това означава, че се мисли погрешно и държавата не върви в правилна посока. Това каза по БНР проф. Боян Дуранкев.

В България минималният доход е около 170-180 лева или около 3 евро на ден, а това е изключително мизерно съществуване, смята Дуранкев.

По неговите думи бедността има няколко аспекта – бедност спрямо близкото и по-далечно минало, спрямо други страни-членки на ЕС и спрямо света. Той изтъкна, че бедните у нас са станали относително по-бедни, докато богатите са станали чувствително по-богати, ако погледнем спрямо миналото. В Европейския съюз сме „шампиони“ по минимална работна заплата и на ниво ЕС трябва да се въведе обща минимална работна заплата около 400 евро – тази дискусия отдавна тече, припомни проф. Дуранкев.

„В България цари малко демокрацийка и повече пазар. Натрупаха се огромни богатства чрез мутренски бандитизъм и корупция. Лечението е демокрация и съвсем различна данъчна система“, смята професорът.

Той припомни, че сегашната данъчна система бе въведена от социалистическото правителство на Станишев – „плоския данък и ниското данъчно облагане на компаниите, нещо което не би хрумнало нито на Меркел, нито на Обама, а у нас го направиха социалистите“.

Според Дуранкев социалистите дълго ще трябва да перат тази риза. „Това докара близо два милиона от населението до геноцид и просешка тояга. Само с магистрали и хъбчета, без икономически растеж, това няма да се реши. Няма да е чудно, ако се появи български Бърни Сандърс или българска революционна левица“, коментира професор Дуранкев.



#проф. Боян Дуранкев #бедност #данъчна система #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"