Сирийски дипломат: САЩ използваха примирието, за да проникне в страната армия от въоръжени джихадисти

Сирийски дипломат: САЩ използваха примирието, за да проникне в страната армия от въоръжени джихадисти
БГНЕС
A A+ A++ A

Вашингтон използваше примирието в Сирия, за да може в страната да проникне многохилядна армия от въоръжени джихадисти. Това заяви сирийският посланик в Москва Рияд Хаддад в интервю за агенция РИА-Новости.

Дипломатът смята, че американската страна "не смята за задължително да изпълнява нито едно от споразуменията и договореностите за Сирия, които има между САЩ и Русия“ .

"Вашингтон трябва да спре с политиката на "двойни стандарти". Те обещаха на Русия да прокарат ясна граница между онези, които смятат за терористични групировки, и кои за така наречената умерена опозиция. Те също обещаха да окажат натиск върху действащите в Сирия групировки, за да се присъединят те към примирието, но не удържаха на думата си. Освен това те отказаха да бъдат включени в санкционния списък на ООН редица групировки, най-вече "Ахрар аш-Шам" и "Джейш ал-Ислам", посочи посланикът.

Той продължи, че САЩ „са се възползвали от инициативата от 27 февруари“ (за спиране на огъня - ред.), за да проникне на територията на Сирия многохилядна армия от джихадисти заедно с огромни обеми въоръжения“.

“По този начин САЩ използваха режима за прекратяване на огъня за постигането на своите цели”, обобщи събеседникът.

На 26 април Русия предложи терористичните групи и "Ахрар аш-Шам" и "Джейш ал-Ислам", които са свързани с организациите „Ислямска държава“ и "Ал-Кайда", да бъдат включени в списъка за санкции на Съвета за сигурност на ООН. Редица западни държави, включително САЩ, блокираха това предложение.



#Сирия #примирие #САЩ #Русия #"Ал-Кайда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"