Сакскобургготски: Че съм се върнал заради имотите, е добре организирана митология

Сакскобургготски: Че съм се върнал заради имотите, е добре организирана митология
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Симеон Сакскобургготски отрече да се е върнал в България след 50 години в изгнание, за да си върне имотите. В интервю за Би Ти Ви той нарече тези твърдения една "изкуствено перфектно организирана митология".

"Претенциите тогава бяха дали ще търся обезщетения. За мен това са претенции, поне с латински съм наясно. Такива истории да не ми ги разправят или да не ми ги развиват, защото са изцяло погрешни", заяви той.

През февруари във Върховният касационен съд (ВКС) влезе делото за хижата "Саръгьол" в Рила. Тя беше реституирана през 2003 г. на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, но след това Софийският окръжен и Софийският апелативен съд присъдиха имота на държавата. Това е втори казус, свързан с царските имоти, който стига до ВКС. През 2012 г. ВКС потвърди отказа на Пловдивския окръжен и Апелативен съд да реституира чифлика "Кричим" на царската фамилия - това решение на върховните съдии стана основанието за всички по-долни съдилища да отменят реституцията.

"Кажете ми коя страна връща нещо и после си го иска? И в коя страна държавата си конфискува своето? Ами, че ако тези имоти не са били наши, държавата нямаше да си ги конфискува. Те ще са си държавни и край. По-ясно от това аз не знам на кой език или как да се каже", заяви Сакскобургготски и подчерта, че реституцията е била за всички, не само за него.

Решеният на съда сега той оправда с поведението си като премиер. "Защото може би не съм се поддал на известни заигравания като премиер и не съм участвал в дадени други кой знае какви, да ги наречем, комбинации или комбини", коментира той.

Симеон Сакскобургготски отрече да страни от политиката напоследък. "Аз не обичам да се натрапвам или да се произнасям по всички въпроси, защото нямам съзнанието на всезнайко. От друга, страна, нямам някакъв определен статут", обясни той.

Бившият премиер повтори, че няма да се кандидатира за президент и нарече "голямо предизвикателство" работата си като премиер, затова в момента "не виждам специален интерес или влечение към другата функция", каза той.

"Най-накрая си започнах живота като държавен глава, така че не е последната ми амбиция. Такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически това са ме учили голяма част от живота ми, именно да обединявам, а не да деля или да си правя личните комбинации и интриги в моя ползва", допълни Сакскобургготски.

На въпрос кой е бил най-трудният му момент като премиер той посочи: "Един от най-тежките моменти, който си спомням, е когато вицепрезидентът Чейни ми се обади да ми съобщи, че в полунощ започваха действията в Ирак.
Тогава си позволих да му кажа: "Господин вицепрезидент, надявам се, че знаете какво правите". Без да претендирам, че съм пророк, но се опасявах, че положението няма да се промени."

 

 

#Симеон Сакскобургготски #премиер #президент #политика #съд #имоти #държавен глава #Ирак #пророк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"