При финансови проблеми българите търсят помощ семейство и приятели. Само 3% се доверяват на квалифицирани консултанти

При финансови проблеми българите търсят помощ семейство и приятели. Само 3% се доверяват на квалифицирани консултанти
БГНЕС
A A+ A++ A

При обсъждането на семейния бюджет, най-много българи – 64%, се обръщат към членове на семейството си. Това показват резултатите от проучване на компанията Профи Кредит в Чехия, Словакия, Полша и България. По този показател сънародниците ни се нареждат на трето място след чехите - 70%, словаците – 67%. След нас са поляците с 57%.

13% от българите по-често се обръщат към приятели за съвет в сравнение с чехите -12%, поляците -12% и словаците -10%.

Проучването разкрива, че финансовите консултанти се ползват с най-ниско доверие сред гражданите на всички обхванати страни – едва 3% от българите, 5% от поляците, 10% от чехите и 10% от словаците търсят професионалисти при проблеми с бюджета.

„Темата за бюджета на домакинството е сред чувствителните за всички анкетирани от четирите страни и резултатите показват, че те не са склонни да я обсъждат в широкия кръг на познатите си, а по-скоро с най-близките. Това е част от народопсихологията, но в съвременния свят нуждата от професионален съвет расте главоломно, особено по финансовите теми. Има нужда от инвестиции в повишаване на финансовата грамотност в тази посока“, сподели Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата Профи Кредит в Европа.

Резултатите от проучването показват, че при нужда 28% от българите взимат пари назаем от членове на семейството, а 29% от свои приятели. Десет процента от българите биха се обърнали към небанкови финансови институции и това е най-високият показател сред четирите страни – при чехите са 6%, в Словакия – 5%, а в Полша - 7%.

Към банкови институции се обръщат 33% от българите, което е най-ниският процент в сравнение с Полша с 40%, Чехия - 40% и Словакия - 42%.

Чехите са най-предпазливи, когато става въпрос за кредити – една трета от тях изобщо не биха прибегнали до заеми. В България една пета от хората твърдят, че никога не биха взели кредит, а други 10% нямат проблем с това.

Изследването на Профи Кредит в четирите страни показва още, че българските граждани имат най-малко познания как да проверяват своя кредитен статус – 49%, в сравнение с 59% в Чехия, 61% в Словакия и 72% в Полша.

Проучването е количествено и е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

 

#семейство #приятели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"