Одобриха два проекта на армията

Одобриха два проекта на армията
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по отбрана даде зелена светлина на два от модернизационните проекти за армията - този за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб.

Проектите бяха гласувани от правителството в края на март, но тъй като са за над 100 млн. лв. те трябва бъдат гласувани и от парламента. Почти единодушно военната комисия даде зелена светлина на инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет.

11 от депутатите подкрепиха модернизационния проект на ВВС, нито един не беше против, а само един се въздържа. За инвестиционния проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС гласуваха 10, против нямаше, въздържалите се бяха трима.

Предвижда се инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет да бъде реализиран на два етапа. По време на първия етап ще бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018-2020 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022-2023 г.

В проекта е записано още, че предполагаемата стойност за придобиване на 8 (при финансова възможност и повече) броя бойни самолети в зависимост от типа им би била до 1,5 млрд. лв. Тези пари включват разходи за придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, обучение на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от три години) и въоръжението. Проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години и предвижда придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба.

#проект #армия #самолет #кораб #ВМС #ВВС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »