72 000 студенти и докторанти приемат ВУЗ-овете през 2012-2013 г.

72 000 студенти и докторанти приемат ВУЗ-овете през 2012-2013 г.
Най-висока е таксата за медицина и изкуства, която за различните висши училища, специалности и образователно-квалификационни степени се движи между 540 лв. и 1500 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 72 хил. места ще бъдат разкрити за студенти и докторанти в българските висши училища за новата учебна 2012-2013 г., според плана за приеманите за обучение студенти и докторанти, който кабинетът „Борисов" ще утвърди на редовното си заседание в сряда.

През новата учебна година висшите училища ще могат да приемат 70 259 студенти – бъдещи бакалаври и магистри. Това е намаление с около 1500 бройки в сравнение с миналогодишния план-прием, който обаче не беше запълнен и в някои специалности останаха свободни места, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Бъдещите докторанти ще бъдат 2116, а през 2011 г. техният план-прием е бил 1965.

Правителството ще утвърди и таксите за обучение на студенти и докторанти във висшите училища. Размерът им е съобразен с изискването да не надхвърлят 2/3 от нормативите за издръжка на един студент.

Част от държавните висши училища са запазили миналогодишния размер на таксите за кандидатстване и за обучение.

Това са СУ „Св. Климент Охридски", ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", русенският университет „Ангел Кънчев", ТУ – Варна, УАСГ, МГУ, Лесотехническият университет, ХТМУ, медицинските университети в София, Пловдив и Варна, УНСС, Стопанската академия „Димитър Ценов", Националната музикална академия „Панчо Владигеров" и други от по-големите университети.

Друга част от университетите са увеличили с 10-100 лв. някои от годишните такси за обучение.

Такъв е случаят с Пловдивският университет „Паисий Хилендарски", университет „Проф. д-р Асен Златаров", ЮЗУ „Неофит Рилски", шуменският университет „Епископ Константин Преславски", ТУ – София, ТУ – Габрово, Аграрният университет в Пловдив, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна, Националната художествена академия, ВТУ „Тодор Каблешков", Университетът по библиотекознание и информационни технологии.

Най-малко за обучението си ще плащат студентите от педагогическите специалности, администрация и управление и туризма – между 300-420 лв.

Най-висока е таксата за медицина и изкуства, която за различните висши училища, специалности и образователно-квалификационни степени се движи между 540 лв. и 1500 лв.

#Минситерски съвет #университет #висши училища #такси #студенти #докторанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »