Социалният министър спря скандалната поръчка за коли на министерството от времето на Калфин

Социалният министър спря скандалната поръчка за коли на министерството от времето на Калфин
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият социален министър Зорница Русинова прекрати скандалната поръчка за 10 нови луксозни автомобила, която предишното ръководство на Министерството на труда и социалната политика беше обявило. Това личи от обявление в сайта на Агенцията за обществени поръчки, подадено на 20 май.

Поръчката, която изглеждаше написана за предопределен победител, беше обявявана на два пъти по време на Ивайло Калфин и породи силно възмущение.

В първия си вариант тя беше за 600 000 лева с ДДС и с откровени дискриминационни изисквания - имаше задължително условие колите да са черен цвят, автоматик и 4х4.

През март самото министерство отмени поръчката, но дни след това я пусна отново, като скандалните изисквания бяха замаскирани, но на практика пак съществуваха и нямаше как да бъде спечелена, ако не бъдат изпълнени скандалните изисквания, което самото МТСП призна, че са нередни. Без отговор остана и въпросът защо са нужни толкова висок клас коли за социалните чиновници.

Мотивите в решението за прекратяване на процедурата по възлагане на обществената поръчка са точно тези, породили общественото недоволство - зададените нелогични технически изисквания с цел да отпаднат всички модели от този клас, които биха могли да застрашат фаворита на предишното ръководство.

"За да се разшири кръгът на участници е необходимо да се променят техническите спецификации и методиката за оценка на офертите, което ще доведе до промяна на условията при които е обявена", е записано в мотивите за прекратяване.
Другият основен мотив е излишният лукс.

#социален министър #Зорница Русинова #поръчка #луксозни автомобили #ДДС #МТСП #лукс #Ивайло Калфин #обществени поръчки #агенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"