Кристалина Георгиева: Либерален трудов пазар ще извади Европа от кризата

Кристалина Георгиева: Либерален трудов пазар ще извади Европа от кризата
Европа е най-голямата, най-силната икономика в света. В интерес на европейците е да преодолеят трудностите, заяви Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Либерализацията на пазара на труда в Европа, инвестициите в екологията и иновациите са решенията на проблема с безработицата в Европейския съюз, смята българският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

20 млн. нови работни места ще създаде либерализацията, а зелените инвестиции имат резерв от 5 млн. нови работни места, каза Кристалина Георгиева пред bTV.

„В Европа имаме два големи проблема – дълговата криза и растежът на безработицата. За дълговата криза говорим много и правим много, трябва да симулираме растежа и да подкрепяме заетостта“, коментира българският еврокомисар.

По думите й новите страни – членки в Европейския съюз, вече се справят добре с либерализацията на трудовите пазари.

Кристалина Георгиева изрази оптимизъм за финансовото бъдеще на Европа.

„Европа е най-голямата, най-силната икономика в света. В интерес на европейците е да преодолеят трудностите“, заяви еврокомисарят.

След безпрецедентната подкрепа за партии с неофашистка насоченост на изборите във Франция и Гърция Кристалина Георгиева коментира, че европейците трябва да се тревожат за европейското семейство и едновременно с това да работят за него.

„Две неща се случват – лошотията и злобата е гръмогласна, а добротата е мълчалива“, посочи българският еврокомисар и се аргументира с резултатите от изследване за това как се отнасят хората към хуманитарната помощ, според което 9 от всеки 10 европейци искат да помагат.

„Другото нещо, което става, е, че когато имаме чуваемост към най-екстремалното – това и запомняме“, заяви Кристалина Георгиева и даде пример с еврото и драхмата в Гърция, където 80% от гърците искат да останат в Еврозоната, но ние чуваме само гласовете на 20%, които не го искат.

Еврокомисар Кристалина Георгиева даде и оценка за финансовото управление на България.

Нейната прогноза е, че 2012 г. ще е трудна година - излизането от нея ще е като пълзене по корем, ще е бавно и болезнено.

„Но ние ще излезем от кризата, и то с по-добра икономическа политика“, не скри оптимизма си тя.

Според нея направеното от българското правителство по отношение на макроикономическата стабилност е важно и продължава да е такова.

Програмата за енергийната ефективност, насочена към малкия и средния бизнес, е изключителна важна, тъй като само там може да се разчита на нови работни места.

По Сребърния фонд Кристалина Георгиева отново изрази позицията си, че не трябва да се допускат краткосрочни политически цели да влияят на решението по дългосрочните пари на хората. Управлението трябва да е много внимателно и може да инвестираме малка част, 10-15%, в по-високорискови облигации, смята еврокомисарят.

„В условията на кризата е много важно тези, които могат да харчат малко повече, да го правят. Разбира се това е най-приложимо към Германия, Финландия, Швеция. Но то е приложимо и при нас, защото външният ни дълг е много нисък – 16%, и трябва да внимаваме с философията на Симеон Дянков, защото не знаем какво идва. Аз уважавам неговото мнение, но моето мнение е, че трябва да внимаваме и ако имаме резерв, да инжектираме в заетост и да го използваме“, коментира още Кристалина Герогиева.

#Кристалина Георгиева #хуманитарна помощ и реакция при кризи #еврокомисар #Симеон Дянков #безработица #икономика #екология #иновации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници