Азербайджанска журналистка - критик на властта беше освободена с подкрепата на Амал Клуни

Азербайджанска журналистка - критик на властта беше освободена с подкрепата на Амал Клуни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Журналистът от Азербайджан - Хадиджа Исмаилова, смятана за един от най-големите критици на управлението в страната беше освободена. В нейната защита се включи и съпругата на Джордж Клуни, която е адвокат по човешките права. Случаят с Хадиджа нашумя преди няколко години, когато се заговори, че зад задържането й стоят политически мотивирани решения.

Азербайджанският съд освободи разследващия журналист Хадиджа Исмаилова. Тя беше арестувана за корупция през декември 2014 година и получи присъда от 7 години и половина затвор. Твърди се обаче, че Исмаилова е била задържана заради серията си разкрития за сделки, свързани със семейството на президента на страната Илхам Алиев.

Защитата на журналиста беше поета преди 2 години от съпругата на актьора Джордж Клуни - Амал, която е адвокатът по човешки права. След намесата на екипа на Клуни, присъдата беше намалена на 3 години и половина пробация. Решаващо се е оказало действието на защитата да отнесе случая до Европейският съд за правата на човека. На излизане от съда Исмаилова сподели, че ще продължи да се бори за изчистването на името си.

„Ще продължа да си търся правата и няма да спра да се боря докато не докажа, че съм невинна по всички обвинения. Ще държа азербайджанското правителство отговорно заради това, че година и половина бях в затвора, далеч от моята работа и от семейството ми", заяви Хадиджа Исмаилова.

Исмаилова е известна в Азербайджан с ежедневното си предаване в радио „Свободна Европа”и с острите си изказвания, които доведоха до атаки срещу нея и обвинения, че е „агент на чужда държава”. 

В доклада си от миналата година „Хюман Райтс Уоч” обвини Азербайджан в използването на репресии и „скалъпени обвинения” срещу хората, които критикуват управлението. Има опасения, че са прилагани и по-строги наказания като малтретиране. Президентът Алиев обаче категорично отрече да има нарушаване на човешките права.

 

#Азербайджан #журналист #Амал Клуни #Илхам Алиев #присъда #пробация #корупция #съд #прездент #атаки #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"