Двоен агент осуети план на „Ал Кайда" да взриви самолет

Двоен агент осуети план на „Ал Кайда" да взриви самолет
Внедреният в „Ал Кайда" двоен агент предложил да извърши самоубийствения атентат в самолета, но предал бомбата на ЦРУ. Снимка: cocorioko.net
A A+ A++ A

Двоен агент на ЦРУ осуети атентат на „Ал Кайда", при който клетката на терористичната организация в Йемен планирала да взриви самолет, пътуващ към САЩ.

Саудитското разузнаване е изиграло решаваща роля във внедряването на агенти в „Ал Кайда" на Арабския полуостров, признават службите за сигурност на САЩ.

Един от агентите на саудитското разузнаване се представил като доброволец да извърши самоубийствен атентат, предава БТА, позовавайки се на световните агенции.

ЦРУ е следило движението на бомбата, като накрая информаторът я е предал, след като е напуснал Йемен.

Част от заговорниците на „Ал Кайда" на Арабския полуостров (АКАП) са били убити при въздушен удар, след като САЩ взели бомбата, която ще бъде изследвана, за да може в бъдеще подобни взривни устройства да се засичат бързо.

Сред убитите екстремисти е бил един от основните лидери на АКАП Фахд ал Кусо от Йемен. Той е бил издирван за атентата срещу американския боен кораб „Коул" в Аденския залив през 2000 г., при който бяха убити 17 американски матроси.

Разкритият план за атентат в самолет, летящ за САЩ, е бил осуетен благодарение на внедрен агент на "Ал Кайда", съобщават американски медии.

Операцията за предотвратяване на атентата, подобен на осуетения преди година и половина в самолет по линията Детройт-Чикаго, беше описана от американската администрация, без особени подробности.

Службите за борба с тероризма, Белият дом и ФБР се ограничиха да заявят, че не е бил застрашен животът на нито един самолет и нито един гражданин на САЩ или на техен съюзник.

#„Ал Кайда" #Йемен #самолет #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници