Влизаме в "Южен поток 2"? Москва включва България в новия газопровод до Гърция и Италия

Влизаме в "Южен поток 2"? Москва включва България в новия газопровод до Гърция и Италия
БГНЕС
A A+ A++ A

България е страната, през която очевидно ще минава газопровод по черноморското дъно от Русия към Гърция и оттам към Италия. Това заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент, цитиран от ТАСС.

„Енергетиката играе ключова роля в нашите търговско-икономически отношения. Сега се работи по проект за доставки на газ от Русия в Гърция и Италия чрез трети страни, в този смисъл, че газопроводът ще мине по дъното на Черно море, а след това през територията на една от крайморските държави, очевидно България, после през Гърция, а след това в Италия“, поясни Ушаков.

Той припомни, че този февруари в Рим бе подписан меморандум между „Газпром“, гръцката и италианската страни. Но по думите му документът не е окончателен, трябва да се водят преговори с редица държави, а най-вече с чиновниците от Еврокомисията.

Меморандумът бе подписан от ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, главният изпълнителен директор на италианската компания Edison SpA Марк Бенайун и главният изпълнителен директор гръцката компания DEPA SA Теодорос Китсакос. Целта е да се организира южен маршрут за доставки на руски газ в Европа. За целта страните смятат да използват максимално резултатите от досегашната работа, извършена от Edison и DEPA в рамките на проекта ITGI Poseidon (интерконекторът Турция-Гърция-Италия, който е съвместен проект на Edison и DEPA – заб. ТАСС).

До края на 2016 година "Газпром", Edison и DEPA ще направят технико-икономическата оценка за доставките на газ по дъното на Черно море. Капацитетът на сухопътния участък на трасето ще бъде 9-16 млрд куб. метра годишно, а на морския - 10-12 млрд кубически метра, съобщи миналия месец руският министър на енергетиката Александър Новак.



#Русия #Гърция #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »