104 л/кв. м дъжд причинили наводнението в Дъбене, не прелял язовир

104 л/кв. м дъжд причинили наводнението в Дъбене, не прелял язовир
Наводнението е постепенно, не е от ударна вълна, не е от язовир, категоричен е директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Проливният дъжд от 104 литра на квадратен метър, излял се само за час, е причината за наводнението в карловското село Дъбене, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов.

„Наводнението е постепенно, не е от ударна вълна, не е от язовир. Всички язовири са проверени. Хората трябва да бъдат спокойни, няма от какво да се притесняват," добави Николай Николов пред БНР.

От Община Карлово още във вторник отхвърлиха опасенията за скъсване на стена на язовир и заявиха, че голямото количество на валежите е причина за наводнението.

Работата по отстраняване на щетите от наводнението продължава.

И в момента аварийните екипи на пожарната от Карлово и Пловдив отводняват засегнатите домове, които са основно в югозападната част на Дъбене. Те са работили през цялата нощ и са им доставени допълнителни отводнителни помпи.

Екипи на електроразпределителната компания „ЕВН България" също са на място и продължават да работят по възстановяването на електричеството в селото. Предстои оглед на щетите.

Придошлите води са срутили само един гараж, не са причинили големи разрушения. В наводнените посеви на селото има удавени животни. Няма бедстващи хора.

„13-те души от най-засегнатите къщи, които вчера бяха евакуирани, са прекарали нощта при близки и роднини и днес ще се прецени от каква помощ имат нужда," заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

„В Дъбене нещата вече се нормализират. Най-важното е, че няма загинали и пострадали хора. Застрашените от стихията жители на селото са били изведени навреме. Няма разрушени къщи, има наводнени къщи и повредени пристройки. Сега най-належащата задача е да пуснем тока. Това ще стане, след като бъде изсушен трафоостът, който също беше наводнен," допълни главен комисар Николай Николов от Главна дирекция „Пожарна безопасност".

#Карлово #Сопот #Дъбене #язовир „Сопот" #ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" #МВР #наводнение #Николай Николов #Емил Кабаиванов #„ЕВН България"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"