Димо Гяуров: Наблюдаваме или болно русофобство, или нездраво русофилство

Димо Гяуров: Наблюдаваме или болно русофобство, или нездраво русофилство
Димо Гяуров / БГНЕС
A A+ A++ A

Сами се поставихме в много нелицеприятна ситуация, заемайки позиция между Турция и Русия, без никой да ни принуждава. На моменти наблюдаваме болно русофобство или болезнено, нездраво русофилство. На този фон решенията на първите ни мъже са доста непоследователни и наблюдаваме сериозно лъкатушене. Това мнение изрази в предаването „Нещо повече“ на БНР Димо Гяуров, бивш директор на НРС и бивш посланик в Будапеща.

Европа се постави в зависимост от турските власти и решенията оттук нататък ще стават все по-трудни, прогнозира още той. Относно прокарването на мотивите за националната сигурност през Изборния кодекс и темата за гласуването в чужбина Димо Гяуров заяви, че някой се опитва да нагнетява напрежение. „Няма нито едно доказателство за провеждане на избори в нашите секции (в Турция – бел. ред.) от турското правителство. Патриотите вдигат врява, колкото са способни. Никоя държава не ни е виновна, че на едно или друго място сме се сблъсквали с нередности, измами, манипулации, нарушения. Това е въпрос на организация. Демокрацията е скъпо нещо“, коментира той.

Според Димо Гяуров нещата около Изборния кодекс започват да изглеждат леко скандално, защото всички промени са резултат от политически уговорки и опит за намиране на конюнктурни решения, което ще отблъсне не само живеещите в чужбина, но и хората вътре в страната.

Гяуров се усъмни в приложимостта на т.нар. унгарски модел у нас заради разликата в манталитета между двата народа. Той изтъкна унгарския умерен национализъм причина предприетите от Виктор Орбан мерки да намират почти пълна подкрепа. Гяуров смята, че Орбан е успял да предотврати много вредни ефекти за страната.



#Димо Гяуров #Турция #Русия #Изборния кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"