БСП „мести" МВР в палата на цар Киро

БСП „мести" МВР в палата на цар Киро
Според Станишев „най-добре е Дянков да се измести във Вашингтон, от където си получава инструкциите". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От БСП представиха по-различни идеи за предстоящата децентрализацията на властта, като например министърът на финансите Симеон Дянков да бъде изпратен в Свищов, а министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов – в Катуница.

„Защо министър Симеон Дянков не се премести в Свищов, където от 1884 година съществува Търговска гимназия и Стопанска академия от 1936 година?", попита лидерът на партията Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС

Според него „най-добре е Дянков да се измести във Вашингтон, от където си получава инструкциите".

„Защо митниците трябва да бъдат в Русе, където нямаме митническа граница?", попита още той.

„От гледна точка на оперативността на работата на МВР, разследващите органи и прокуратурата, при този подход, който предлага правителството, сигурно е най-добре министър Цветан Цветанов и МВР да отидат в Катуница, където има ясен проблем и сгради се освободиха. Може при цар Киро да се настани кабинетът на министъра на вътрешните работи. Прокуратурата може да отиде във Видин, а следствието в Кърджали, така ще има оборот за фирмите, които продават бензин", каза още Станишев.

Той определи идеите на правителството за преместването на част от администрацията от София в други градове от страната като „безумни и смешни".

„Това ми напомня за един стар виц, когато една държава не вървяла и ако се сравни с един вагон без локомотив и без колела и тогава ръководството на държавата казало: Дайте да клатим вагона, за да създаваме илюзия за движение. Това правят с идеите за местене на различни елементи от администрацията в други градове – клатят вагона", коментира той.

„Това са абсолютно несъстоятелни идеи. Те от над 135 000 души администрация ще преместят около 2000 души, само че такова нещо колко ще струва на данъкоплатците?, запита още Станишев.

На него не му е ясно защо в Плевен ще отиде Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ) и защо в Пловдив ще отиде сектор „Туризъм", защо във Варна ще отиде Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Станишев определи идеите като „екстравагантни и смешни работи".

От партията смятат, че децентрализацията трябва да се случи с допълнителен ресурс и функции за общините, нещо, което не прави това правителство.

Те дадоха пример с Видинска област, от която за последните 2 години бяха изнесени 14 държавни структури и от това административно местене 500 работни места бяха закрити.

#БСП #Сергей Станишев #децентрализация #Симеон Дянков #Министър на финансите #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Катуница #Свищов #МВР #Варна #Плевен #Пловдив #Стопанска академия #Вашингтон #Русе #Цар Киро #Кърджали #Видин #София #ИАЛВ #сектор „Туризъм" #Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури #ИАРА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"