„Байер” с оферта за купуване на лидера в ГМО-продуктите „Монсанто“

„Байер” с оферта за купуване на лидера в ГМО-продуктите „Монсанто“
БГНЕС
A A+ A++ A

Германският фармацевтичен и химически гигант „Байер” е направил оферта за покупка на американската фирма „Монсанто” – световен лидер в производството на ГМО продукти. Компанията от Леверкузен е предложила 62 милиарда долара за придобиване на американското предприятие, съобщава кореспондентът на в. „24 часа“ в Германия Капка Тодорова.

Амбицията на „Байер” е да се превърне в световен лидер в производството на семена и пестициди. Германският концерн е с пазарна стойност от около 90 млрд. долара и е вторият най-голям производител на земеделски химически препарати след швейцарската „Сингента”. През 2006 година „Байер” погълна и конкурента си на пазара на лекарства „Шеринг”. За тази покупка тогава производителите на аспирин платиха 17 милиарда евро. Ако сделката с „Монсанто” успее, това ще бъде най-голямата сделка в историята на фирмата.

Предложението дойде в момент, когато върви вълна на консолидацията в сектора на производство на земеделски химически препарати, като всичките конкуренти Доу кемикълс, Дюпон и Сингента се включиха в различни сливания.

Земеделци се опасяват, че евентуалното обединение на Байер с Монсанто ще доведе до увеличаване на цените на семената и намаляване на избора на сортове.

Монсанто е една от фирмите с най-лош имидж в света. Лошата й слава допринесе до известна степен и за пълната забрана на производство на ГМО храни в Европа. Лошият имидж се отрази на акциите на "Байер”. Миналият четвъртък, когато стана ясно, че се водят преговори за сделка, акциите на германския концерн спаднаха със 7%.

 

#Байер #Монсанто #ГМО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"