Ципрас не иска коалиция с партиите, подкрепящи ограниченията

Ципрас не иска коалиция с партиите, подкрепящи ограниченията
37-годишният Ципрас, който е най-младият политически лидер в страната, получи по-рано във вторник мандат за сформиране на правителство от президента Каролос Папуляс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на крайно лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, заяви, че новият кабинет трябва да отхвърли всички мерки за строго ограничаване на разходите, наложени от споразумението за отпускане на заем с ЕС и МВФ.

„Присъдата на обществото ясно обезсили споразумението за заем и обещанията, дадени на Европа и на МВФ", заяви Ципрас в телевизионно обръщение, съобщиха БГНЕС и АФП.

37-годишният Ципрас, който е най-младият политически лидер в страната, получи по-рано във вторник мандат за сформиране на правителство от президента Каролос Папуляс.

Това стана, след като в понеделник лидерът на консервативната партия „Нова демокрация" върна мандата.

Парламентарните избори в неделя не излъчиха ясен победител, но дадоха силен тласък на завършилата на второ място партия СИРИЗА, която спечели 52 места в парламента.

Ципрас обеща да сформира коалиция, противопоставяща се на строгите ограничения на разходите, с другите леви партии, за да спрат промените в трудовото законодателство, изисквани от кредиторите на Гърция за подобряване на конкурентоспособността.

Според левите тези промени са катастрофални за работниците.

„Гражданите масово гласуваха срещу варварската политика на споразуменията за отпускане на заеми. Те сложиха край на плановете за нови 77 мерки за строги ограничения през юни, плановете за съкращаване на 15 000 държавни служители и допълнителните мерки на стойност 11.5 милиарда евро. Това е зрял, съзнателен политически избор", изтъкна Ципрас в обръщението си.

#СИРИЗА #Алексис Ципрас #ЕС #МВФ #Гърция #Европа #Нова демокрация #президент #Каролос Папуляс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници