Нови въпроси на матурите

Нови въпроси на матурите
Министърът увери, че има достатъчно квестори за изпитите в седми клас и за матурите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) на 21 май ще има поне два въпроса, с които учениците да покажат, че могат да извличат информация и да я обработват.

Това обясни пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Новите въпроси ще са като тези от PISA, добави той.

PISA е международно изследване за грамотността на учениците. То проверява уменията им да разбират и да работят с текст, графики, диаграми, таблици и др.

По думите на Игнатов, на матурата по география и по икономика ще има с пет въпроса по-малко.

За първи път през май изпитите в седми клас и матурите ще са в един ден. На 21 май от 8 ч. ще е матурата по български език и литература за 12-и клас, а от 10 ч. – външното оценяване по БЕЛ в седми клас.

На 23 май от 8 ч. ще е втората матура по избор за 12-и клас, а от 10.00 ч. – външното оценяване по математика в седми клас.

Резултатите от тестовете ще са ясни до 4 юни. Окончателните позиции по трите класирания ще са ясни до края на юли.

Министърът увери, че има достатъчно квестори за изпитите в седми клас и за матурите.

На 22 май учениците ще учат, съобщиха междувременно от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

По-рано Игнатов каза, че все още не е решено дали ще се учи, тъй като на 21 и 23 май ще има изпити и матури, а 24 и 25 май са неучебни и така стават няколко почивни дни.

#държавен зрелостен изпит #матури #Сергей Игнатов #министър на образованието #младежта и науката #Министерство на образованието #младежта и науката #МОМН #БЕЛ #PISA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »