Травмите в Слънчев бряг са скъпо удоволствие: 540 лева за гипсиран крак

Травмите в Слънчев бряг са скъпо удоволствие: 540 лева за гипсиран крак
A A+ A++ A

Рекордно високи цени на медицинските услуги в Слънчев бряг смаяха редовите пациенти. 540 лева за гипсиране на крак, 400 лева за гипсова шина на ръка, още толкова за обездвижване на крайник, наместване на фрактура - 200 лева.

Прегледът пък стартира от 80 лева. Тарифите са официални.

Ценоразписът излезе наяве в публикувано решение на Районния съд в Несебър. То засяга становище на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, която е наложила глоба от 1000 лева за нарушение на Закона за здравето на медицински център в курорта.

Здравното заведение е правоприемник на бившата Курортна поликлиника в комплекса, преобразувана в Общинско търговско дружество за извънболнична специализирана медицинска помощ.

Експерти на държавната агенция ревизирали медицинския център, след като пациент се оплакал от високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак.

Според съда в Несебър, макар пациентът да е платил за оказаната му помощ по ценоразпис, в случая са нарушени икономическите му права. В издадената фактура не е било посочено какви видове дейности са включени в понятието „медицински услуги”, каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти.

„По този начин правото на пациента да разбере основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации, съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие, че тези разходи или част от тях следва да се покрият от здравната каса, е нарушено съществено”, посочват магистратите в решението си.

Съдът е намалил наложената санкция на медицинския център от 1000 на 500 лева, тъй като в случая се касае за първо нарушение.

Проблемът с високите такси за прегледи и лечение в Слънчев бряг е на дневен ред от години. Въпреки всичко обаче чужденците признават, че им излиза по-евтино да получат медицински услуги тук, отколкото в родината си.

От хуманни съображения лекарите са въвели разделение в ценовата политика за българи и чужденци. Така например в курорта поставянето на инжекция струва 5 лева за нашенци, докато за западните туристи манипулацията е 10 евро.

 

#цени #услуги #Слънчев бряг #пациент #крак #ръка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай