ВТУ се готви за 25-процентови съкращения

ВТУ се готви за 25-процентови съкращения
A A+ A++ A

В навечерието на 24 май, мрачни облаци надвиснаха над едно най-големите висши учебни заведения у нас - Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий". Заради натрупаните дългове от близо 6 милиона лева, в университета предстоят сериозни съкращения.

Около два милиона са задълженията само към преподаватели - за допълнителен труд по бакалавърски и магистърски програми. Новината за предстоящо 25-процентно съкращение разбуни духовете.

„Не знам защо го правят, честно да ви кажа и то в навечерието на един от най-светлите празници... 25% съкращение първо е заложено така - 5% в едната година, 10% в следващата, 10% в следващата година. За три години.", коментира ректорът проф. Христо Бонджолов.

Фонд „Работна заплата”, който е нараствал с близо милион лева годишно трябва да поеме обратен ход, с орязване на заплати.

Сред другите мерки са спирането на всички строителни дейности и намаляване на разходите за консумативи. Ще спре и приемът на студенти по непопулярни специалности. Деница е студентка по балканистика първи курс. Миналата година нейната специалност са избрали само четирима студенти: „Аз, честно казано, съм разочарована, защото чух, че има вероятност нашата специалност от догодина да я няма, понеже сме малка група."

Програмата за оптимизация на Великотърновския университет е с тригодишен срок. С изпълнението на мерките й се очаква погасяване на задълженията и нормално функциониране на всички звена в системата.

Позицията на МОН

От просветното ведомство казаха за bTV, че съкращенията са част от предложения от самия университет оздравителен план.

Ще се намалява само административният персонал, казаха още от ведомството на Меглена Кунева. По отношение на преподавателите - ще бъдат освободени само тези, които са достигнали пенсионна възраст, като им се предоставя възможност да продължат да работят още 1 година.

Специалностите, които не са печеливши няма да бъдат закривани, а няма да се приемат нови студенти по тях.

#24 май #Великотърновския университет #съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"