В НАТО се засилват противоречията заради Русия

В НАТО се засилват противоречията заради Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В НАТО се засилват разногласията относно бъдещите отношения с Русия, като се увеличават опасенията, че противопоставянето с Русия излиза извън контрол.

Това е така заради резултатите от съвещанието на външните министри и началник генералните щабове на пакта, състояли се в Брюксел на 19-20 май.

По време на срещата представителите на Германия и Франция настояваха за сближаване с Москва и провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия паралелно с варшавската среща на върха на НАТО през юли. Други обаче страни-членки се отнесоха скептично към подхода на Берлин и Париж, пише в. "Фаненшъл таймс".

Дипломат от източноевропейска държава заяви пред вестника, че заседанието на Съвета НАТО-Русия е призвано да успокои не Москва, а самият Запад и „хората, които се страхуват да не ядосат твърде много Путин“. Докато Русия, по думите му „си прави игри“ с алианса.

“Словесната война” между НАТО и Москва става "все по-тревожна и агресивна", пише още вестникът. НАТО планира сериозно да засили своя източен фланг, а Москва обеща да даде отговор. Освен това тази седмица британският генерал Ричард Ширъф заяви, че е възможна война с Русия в рамките на една година.

Сега алиансът е обхванат от пристъп дали не трябва да се разреди обстановката, коментира още изданието. Британският външен министър Филип Хамънд рязко разкритикува изказването на Ширъф и го „безотговорно“.
“Това изявление е прекомерно спекулативно и провокационно. Боя се, че то е свързано със стремежа да се привлече върху себе си максимално внимание“, каза Хамънд. Той заяви също, че диалогът е най-добрият начин да се предотврати "прекалено острата реакция" на Москва спрямо новата стратегия на НАТО.

От своя страна генeралният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се опитва да избегне „неразбирането и погрешните интерпретации“ в отношенията с Русия, за да не „излезе положението изпод контрол“, посочва още РИА Новости.

#Русия #НАТО #Германия #Франция #Москва #Йенс Столтенберг #стратегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"