Ципрас получи мандат за сформиране на правителство

Ципрас получи мандат за сформиране на правителство
Радикално левият лидер на гръцката партия СИРИЗА Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката лява радикална партия СИРИЗА получи мандат да започне сформирането на правителство, противопоставящо се на мерките за строго ограничаване на разходите и предотвратяващо провеждането на предсрочни избори.

Това става ден след като консерваторите не успяха да сформират кабинет, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се срещна с гръцкия президент Каролос Папуляс, който официално му възложи да сформира правителство.

„Повиках ви, за да ви дам мандата за сформиране на гръцко правителство“, заяви Папуляс.

При пристигането си пеша на срещата Ципрас, който беше облечен в сив костюм и не носеше вратовръзка, заяви, че това е „исторически момент“ за левицата и „огромна отговорност“ за него самия, съобщи държавната телевизия НЕТ.

37-годишният Ципрас допълни, че ще използва тридневния мандат, за да сформира правителство, което ще отхвърли „варварските“ мерки за строго ограничаване на разходите, наложени на затъналата в дългове Гърция в рамките на спасителния план на ЕС и МВФ.

„Ще използваме всички възможности да постигнем разбиране, главно със силите на левицата“, допълни Ципрас, чиято крайно лява партия остана на второ място на изборите в неделя, когато гърците отхвърлиха партиите, подкрепящи мерките за строго ограничаване на разходите.

Очаква се по-късно във вторник той да проведе срещи с лидера на комунистите Алека Папарига, който е малко вероятно да се съгласи на участие в правителството, и с Фотис Кувелис, лидер на по-малката партия Демократична левица, която е съставена главно от бивши кадри и депутати на СИРИЗА.

Той ще се срещне и с бившия министър в социалистическото правителство Лука Кацели, който сформира партия през март, след като се противопостави на поредния пакет от мерки за строго ограничаване на разходите.

Говорителят на СИРИЗА Панос Скурлетис заяви, че партията ще отхвърли споразумението с ЕС и МВФ и ще търси разбиране с партньорите на Гърция в ЕС за обслужването на огромния дълг на Гърция.

„Трябва да намерим европейско решение на дълга, след като отхвърлим споразумението за отпускане на заеми“, заяви той по радио „Флаш“.

Новото правителство трябва да бъде сформирано до 17 май, в противен случай ще се проведат нови избори.

#СИРИЗА #правителство #избори #Гърция #МВФ #ЕС #Алексис Ципрас #Каролос Папуляс #президент #Фотис Кувелис #Демократична левица #Панос Скурлетис #Лука Кацели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници