Световната банка създава фонд за борба с пандемиите

Световната банка създава фонд за борба с пандемиите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фонд за спешна финансова помощ за бедните страни ще започне да функционира до края на годината. Целта е да се ускори отпускането на финансова помощ в случаи на епидемии като Ебола, съобщи Световната банка, цитирана от Франс прес.

"Не съществува международна система, способна да реагира бързо при пандемия", заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким в японския град Сендай, където се състоя среща на финансовите министри от Г-7.

Епидемията от Ебола, която вилня в три страни в Западна Африка през 2014 г., беше болезнен знак за твърде бавното деблокиране на международна помощ, каза той.

Необходими бяха месеци за изпращането на жизненоважните ресурси и помощ за тези страни, докато броят на жертвите растеше, подчерта Ким, който е бивш лекар, специалист по заразни болести. Епидемията от Ебола взе над 11 000 жертви, припомня АФП.

За да няма повече подобни провали, Световната банка ще създаде фонд, който ще даде възможност, чрез застрахователни полици, да се деблокират общо 500 милиона долара при епидемии като Ебола или ТОРС (тежък остър респираторен синдром), съгласно стриктни критерии.

Тези средства ще бъдат предназначени за 77-те най-бедни по данните на банката страни.

"Не можем да спрем ураган или да предотвратим земетресение, но можем да повлияем на разпространяването на епидемия, като осигурим достатъчно пари на правилното място в точния момент", увери Ким.

Новият фонд ще се захранва от най-богатите членове на Световната банка. Япония вече обяви, че ще участва с 50 милиона долара в него, посочи в комюнике банката.

Финансовата институция отбеляза, че допълнителни суми в наличност ще са на разположение за борба с епидемии като причинената от вируса Зика, които не фигурират в условията, описани в застрахователните договори.

 

#Япония #Г-7 #зика #ебола #пандемия #епидемии #Световна банка #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »