Над 54 хиляди са вече мигрантите и бежанците, регистрирани в Гърция

Над 54 хиляди са вече мигрантите и бежанците, регистрирани в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 54 хиляди са вече мигрантите и бежанците, регистрирани в Гърция. Колко от тях ще останат и за колко време - никой не знае. В Идомени са над 10 хиляди и не желаят да напуснат, въпреки условията. От проливните дъждове всичко е в кал. От търговската камара за пореден път се обърнаха към правителството, да се вземат мерки по освобождаване на железопътната линия Солун-Скопие. Щетите за фирмите са вече над 6 милиона евро.

На егейските острови има дни без да влезе нито един бежанец, но тази нощ отново пристигнаха още 100 човека. Около 10 хиляди души са в лагери по островите, без право да се прехвърлят до Пирея.

Напрежението между самите мигранти расте, като сблъсъците между тях са вече ежедневие. „Единствената политика на правителството е да брои мигрантите и бежанците“, коментират от опозицията. Дори полицейският началник на остров Хиос подаде оставка, защото „положението с мигрантите е извън контрол“.

Споразуманието с Турция не дава резултати. В последните пет дни само 28 мигранти са се съгласили да се върнат. Спешно се изграждат нови три лагера за бежанци в близост до Солун. Политиката на правителството е да прехвърли повечето мигранти в северна Гърция, въпреки протестите на кметовете срещу това решение.

В същото време много гърци предоставят безвъзмездно свои жилища за настаняване на семейства, докато изчакват разрешение за бежански статут.

 

#Пирея #острови #Гърция #бежанци #мигранти #железопътна линия #лагери #жилища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"