Обама започва едноседмична обиколка във Виетнам и Япония

Обама започва едноседмична обиколка във Виетнам и Япония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отношенията на Съединените Щати с Азия са един от основните приоритети на външната политика на администрацията на президента Барак Обама. Можем да кажем, че използвания от Белия Дом термин „ребалансиране в Азия“ описва външнополитическите и външноикономическите цели на Обама в региона, предава БНР.

Посещението във Виетнам, първото за сегашния държавен глава, отбелязва значителен напредък в двустранните връзки. То се случва на фона на териториални диспути в Китайско море и лобиране за вдигане на американското ембарго за продажба на оръжие на съседката на Китай.

Промотирането на позитивите от Транстихоокеанското търговско споразумение ще има и на срещата на Г-7 в Япония. Но исторически по-значимото събитие в Япония е свързано с посещението на Хирошима - единият от двата града ударени от атомни бомби по време на Втората световна война.

Хирошима бе посетена от Джими Картър след мандата му в Белия Дом, а сега Барак Обама ще бъде първият действащ държавен глава, който отива на емблематично място, свързано със смъртта на стотици хиляди.

Още с обявяването на азиатската визита официални лица дадоха да се разбере, че спирката в Хирошима не трябва да се разглежда като извинение на Америка. Готвената реч няма да е и политически адрес за план за ядрено разоръжаване. 

#САЩ #Азия #Барак Обама #Джими Картър #Хирошима #Белия дом #Г-7 #Америка #Китай #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"