Лидерът на афганистанските талибани вероятно е убит при американски удар

Лидерът на афганистанските талибани вероятно е убит при американски удар
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пентагонът съобщи, че по време на въздушна операция вероятно е бил убит лидерът на талибаните молла Ахтар Мансур. Според говорителя на американското военно ведомство, операцията е била извършена в незаселен регион по афганистано-пакистанската граница. Властите все още проучват резултатите от атаката.

Говорителят на Пентагона Питър Кук описа Мансур като „пречка“ за преговорите за мир между талибаните и афганистанското правителство. По думите му, той е се занимавал активно с планиране на атаки и не е допускал високопоставени представители на талибаните да участват в мирните преговори.

АП цитира неназовано американско официално лице, което е пояснило, че Мансур и негов спътник в автомобил вероятно са били убити при атаката, оторизирана от президента Барак Обама. Лицето допълва, че операцията е била извършена от безпилотен самолет и е била ръководена от американските специални части. Няма данни за други пострадали. Държавният департамент съобщи, че Афганистан и Пакистан са били информирани за акцията.

Молла Мансур беше избран за лидер на талибаните миналата година след публичното разпространяване на информацията, че създателят на групировката молла Мухамед Омар е починал през 2013-та.

"Вашингтон Поуст" коментира, че ако смъртта на Мансур се потвърди, това ще окаже значително влияние на куража на талибаните в период, в който сили на афганистанското правителство, подкрепяни от малък контингент на американски и съюзнически части, се подготвят да се изправят срещу бойците.

 

#Пентагон #талибани #Афганистан #граница #правителство #бойци #Атака #Пакистан #операция #безпилотен самолет #специални части

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"