Гърция гласува пореден пакет реформи, за да удовлетвори кредиторите си

Гърция гласува пореден пакет реформи, за да удовлетвори кредиторите си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент трябва да гласува нов пакет данъчни реформи, изисквани от международните кредитори, само два дни преди финансовите министри от еврозоната (формат, известен като Еврогрупа) да решат дали страната отговаря на условията да получи следващия транш от третия спасителен заем, предаде "Ройтерс".

Реформите предвиждат увеличаване на ДДС с 1 процентен пункт на 24% (най-високият в еврозоната), вдигане на акцизите върху горивата, алкохола и тютюна, либерализиране на продажбата на необслужвани банкови кредити и уточняване на детайлите по създаването на нов приватизационен фонд. Планира се и обсъждане на по-строги мерки, които ще влязат в сила само ако Атина не успее да изпълни фискалните си цели.

Вотът е пореден тест за лявото правителство на Алексис Ципрас, който разполага с крехкото мнозинство от 153 депутати в 300-местния парламент.

Приемането на реформите преди срещата на Еврогрупата на 24 май е необходимо условие за довършване на оценката на международните кредитори, което ще позволи отблокирането на следващия транш от спасителния заем. Той е необходим на Гърция за погасяване на заеми и лихви по кредити с падеж през юли.

Преговорите между Атина и нейните кредитори – Европейския механизъм за стабилност, Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) – вече няколко месеца са в застой.

Забавянето се дължи главно на разногласия между ЕС и МВФ относно прогреса на Гърция и устойчивостта на дълга й. Според МВФ без облекчаване на дълга или други допълнителни мерки страната няма как да изпълни поставената цел за първичен излишък от 3.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 г.

Финансовите министри на еврозоната са склонни да опростят част от дълга на Атина, ако тя изпълни всички реформи, заложени в условията за третия спасителен заем.

#Гърция #кредитори #заем #ДДС #Алексис Ципрас #ЕС #МВФ #ЕК #еврогрупа #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"