60% от българите разочаровани от ГЕРБ

60% от българите разочаровани от ГЕРБ
Според резултатите от изследването, ако парламентарните избори се проведат днес, ГЕРБ ще събере 26.1% от гласовете, а за БСП ще гласуват 20% от избирателите. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Близо 60% от гражданите са разочаровани от управлението на ГЕРБ, но мнозинството от тях не желаят предсрочни избори, показва националното представително изследване на обществените и политическите нагласи, проведено от агенция „Медиана“ в края на април.

Според резултатите от изследването, ако парламентарните избори се проведат днес, ГЕРБ ще събере 26.1% от гласовете, а за БСП ще гласуват 20% от избирателите.

При хипотеза за предсрочни избори в парламента биха влезли четири или пет партии, като ГЕРБ ще трябва да търси коалиция с ДПС, формацията на Меглена Кунева „България на гражданите“ или с БСП.

Над две трети от анкетираните граждани споделят, че положението в страната продължава да се влошава, а повече от половината смятат, че управлението на ГЕРБ не е успяло да намали корупцията и престъпността, както и да се справи с кризата. Въпреки това само 25% от хората желаят смяна на управляващата партия.

„ГЕРБ беше избран с една основна мисия – да накаже. И към момента те все още се привиждат на голяма част от избирателите като наказваща политическа сила. Но същевременно те все повече са разколебани в степента на своята твърдост именно под ударите на икономическата криза, това, че се появява нов безработен вкъщи. Всички тези неща дават отражение“, коментира социологът Кольо Колев, цитиран от Дарик радио.

По думите му, ако днес има избори, в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и формацията на Меглена Кунева, а Синята коалиция е на границата на 4-процентната бариера.

Колкото до изборите през 2013 г., според Кольо Колев новото правителство ще бъде по-скоро коалиционно.

„Все пак изборите са много далече, и до голяма степен ще зависят от икономическите процеси – какво ще се случва с кризата и със самата Европа“, обясни още социологът.

#ГЕРБ #БСП #ДПС #Синята коалиция #Меглена Кунева #Медиана #избори #България на гражданите #социолог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"