Тленните останки на Габриел Гарсия Маркес се "прибират" в Картахена

Тленните останки на Габриел Гарсия Маркес се "прибират" в Картахена
БГНЕС
A A+ A++ A

Урна с праха на покойния писател Габриел Гарсия Маркес ще бъде положена в близост до крайбрежната му къща в Колумбия. Авторът на съвременни класики като „Сто години самота”, "Любов по време на холера", „Няма кой да пише на полковника” и много други почина през април 2014г. в Мексико на 87-годишна възраст.

Тленните му останки сега ще бъдат пренесени в родната му Колумбия и ще бъдат положени в колониалния град Картахена де Индиас, където желаещите ще могат да отдадат почит на гениалния литератор. Сред 400-те гости на церемонията тази неделя в един от затворените дворове на Университета в Картахена ще бъде и президентът Хуан Мануел Сантос. Държавният глава описва писателя като „най-великия колумбиец” в историята.

Гарсия Маркес е роден в Аракатака и започва кариерата си на пишещ човек като журналист в Картахена. Той описва това поприще, като „най-добрата работа в света”, но оставя отпечатък в световното литературно наследство със своите художествени романи, повести и разкази, голяма част от които носещи характерния за него „магически реализъм”.

Кутия с прахта му ще бъде положена в същия университетски затворен двор, във вътрешността на колона, в която е изсечен бронзов бюст на писателя. По желание на семейството церемонията ще е проста, а сред гостите ще са любители на културата, установени писатели и журналисти, гласи информация на университета.

Маркес беше гласовит защитник на човешките права във времената на редица диктаторски режими в Латинска Америка през 20 век. Същевременно писателят беше критикуван заради подкрепата си за комунистическата революция в Куба, както и заради нежеланието си да живее в родната си страна.

Миналия месец тленните останки на друга значима фигура в южноамериканската литература, чилийският поет Пабло Неруда, бяха положени до крайбрежния му дом на Тихия океан в родната му страна. Неруда умира през 1973г. след идването на власт на диктатора Аугусто Пиночет. Досега прахът му беше изследван от различни специалисти, за да се отговори на хипотезата, че е бил отровен от службите на Пиночет.

#Габриел Гарсия Маркес #Колумбия #Картахена #човешките права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"