Унгария: Не виждаме причина за намеса на когото и да е във вътрешната политическа ситуация в Македония

Унгария: Не виждаме причина за намеса на когото и да е във вътрешната политическа ситуация в Македония
Петер Сиярто / БГНЕС
A A+ A++ A

Унгария винаги е подкрепяла и ще подкрепя евроатлантическата интеграция на Република Македония. Всички трябва да останат настрани и да не се намесват във вътрешните политически събития в Македония. Македонските граждани сами трябва да решават за бъдещето си. Това каза унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след срещата на Съвета на НАТО в Брюксел.

"Ние не виждаме причина за намеса на когото и да е във вътрешната политическа ситуация в Македония. Македонският народ сам трябва да реши какво иска... В същото време ние сме в една доста чудна, а може би е по-правилно да използвам думата "комична" или пък трагична ситуация, защото там опозицията не иска провеждане на предсрочни парламентарни избори. Правителството в Скопие има готовност за подобен вот и поради тази причина премиерът подаде оставка и бе сформирано коалиционно правителство. След това бяха създадени условия за провеждане на изборите, след което обаче опозицията се отказа да участва в тях. Подобно поведение е непозната в света, когато става въпрос за демокрация", каза унгарският дипломат №1.

"Нашата позиция е много ясна. На нас са ни нужни стабилни Западни Балкани, а стабилност в Западните Балкани не може да има без стабилна Македония. Стабилна Македония от своя страна има нужда от стабилно правителство, каквото в момента има в Скопие". Петер Сиярто подчерта и значителната роля на Македония в миграционната криза. "Македонската държава спря миграционния наплив в Европа. А, миграцията е огромна опасност за сигурността в цяла Европа, защото миграционната вълна позволява на терористичните организация да изпращат терористи в Европа", каза унгарският министър на външните работи.

#Петер Сиярто #Македония #опозиция #миграционна криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »