Днес - жълт код за порои в 16 области. За празниците - слънчево и по-топло

Днес - жълт код за порои в 16 области. За празниците - слънчево и по-топло
БГНЕС
A A+ A++ A

Жълт код е обявен за днес в 16 области на Западна, Централна и Южна България заради интензивни валежи. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Старозагорска.

В районите близо до Стара планина валежите ще бъдат значителни, като прогнозираните сумарни количества са до около 30 л/кв.м.

В Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска области ще вали на моменти интензивно, с количества до 30-35 л/кв.м. В останалите области обилният дъжд ще е с количества до 25-30 л/кв.м.

Над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време. В Западна и Централна България ще е дъждовно, а в източните райони ще е със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 15° и 20°, уточниха от НИМХ.

Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, по най-високите части от сняг. Ще духа умерен, по билото на Стара планина временно силен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра около 6°.

По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 16° и 19°.

В неделния ден – 22 май времето ще се подобри, ще има и слънце, и облаци, но валежи не се очакват. Максималните температури отново ще се повишат и ще бъдат между 18 и 24 градуса, като по-топло ще бъде в Северна България, а по-облачно ще бъде в Югоизточна България.

На 23 май – понеделник – ще бъде слънчево над Западна България, а над Източна ще има разкъсана облачност. Дневните температури още малко ще се повишат и ще бъдат между 23 и 27 градуса, за София около 24 градуса.

На празничния 24 май ще се заоблачи, ще има и слънчеви часове, предимно преди обяд. Следобед се очакват краткотрайни валежи и гръмотевици предимно в Западна и част от Северна България. Максималните температури ще бъдат между 21 и 27 градуса, по-топло в Източна България, за София – около 21 градуса. На 25 май се очаква захлаждане и нови превалявания от дъжд. Температурите ще се понижат с няколко градуса и максималните едва ще превишават 20 градуса.

#облачно #дъжд #застудява #температурите #планините #Черноморието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »