Строителството бележи ръст през март

Строителството бележи ръст през март
Предварителните данни на статистиката показват увеличение от 2.1 на сто на строителната продукция през март в сравнение със същия месец на 2011 година. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Ръст в строителството през март с 1.8 на сто в сравнение с февруари отчита Националният статистически институт (НСИ).

Министърът на финансите Симеон Дянков вече се похвали с ръст в сектора за първи път от четири години насам. Вицепремиерът цитира данни на института за месец април, предаде bTV.

Предварителните данни на статистиката показват увеличение от 2.1 на сто на строителната продукция през март в сравнение със същия месец на 2011 година.

На годишна база увеличението на строителната продукция през март се определя предимно от положителния темп при гражданското/инженерното строителство, където увеличението е 7.1 на сто, докато сградното строителство намалява с 1.4 на сто.

Предварителните данни обаче отново сочат спад от 3.2% в промишленото производство през март спрямо март 2011 година.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1% в сравнение с февруари.

Производството в добивната промишленост нараства с 5.5%, в преработващата – с 4.0%, докато в производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ е отчетено намаление от 9.9%.

При търговията на дребно през март оборотът нараства с 3.9% в сравнение с предходния месец. Оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 1.8% под равнището на март 2011 г.

Най-голямо е увеличението в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.6%, а най-малко – в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.7%.

#вицепремиер #Министър на финансите #Симеон Дянков #НСИ #Националния статистически институт #строителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници