600 000 лв. глоба за имитатори на кисело мляко

600 000 лв. глоба за имитатори на кисело мляко
На истинското мляко „Боженци“ пише „краве кисело мляко", а на имитацията „българско кисело мляко". Това е само една от многото разлики между киселите млека на „Елви“ и „ГЕРМА 95“. Снимка: Дневник/Читател
A A+ A++ A

Две фирми, които са имитирали марката кисело мляко „Боженци“, са глобени с почти 600 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от антимонополния орган във вторник.

На софийското дружество „ГЕРМА 95“ ЕООД са наложени три санкции по 166 880 лв., което прави общо малко над 500 хил. лв.

Великотърновското дружество „ЧЕХ-99“ ООД е глобено с 96 780 лв. Двете компании трябва незабавно да спрат да имитират продукта на истинския производител „Елви“ ООД.

„ГЕРМА 95“ е била дистрибутор на продукта на „Елви“ от 2008 г. до юни 2011 г. От септември 2011 г. обаче дружеството започва да продава кисело мляко, а впоследствие и други млечни продукти, с марката „Боженци“.

Цялостният дизайн на опаковките на двете дружества е идентичен, и то до степен, която създава реална заблуда у потребителите.

КЗК счита, че ответникът не само не е положил усилия да отличи своите продукти, но е търсил сходство и асоциативна връзка с тези на молителя, с което е целял да се възползва от тяхната разпознаваемост на пазара.

Разследването също така доказа, че след като е получил отказ от Патентното ведомство за регистрация на словна марка „Боженци“, ответникът е изпратил писма до различни търговци – клиенти на молителя или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат реализацията на продукцията „Боженци“.

В резултат на тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на „Елви“.

От „ЧЕХ-99“ пък са глобени, защото се съгласили да произвеждат за „ГЕРМА 95“ кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че са знаели за спора между молителя и ответника за марката „Боженци“.

При определяне на санкциите Комисията е взела под внимание тежестта и периода на нарушенията.

#Патентно ведомство #КЗК #Комисията за защита на конкуренцията #кисело мляко #Боженци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »