Македонският президент подписа закона, позволяващ да отменя амнистията

Македонският президент подписа закона, позволяващ да отменя амнистията
Георге Иванов / БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският президент Георге Иванов е получил новите закони, позволяващи му да отменя амнистията. Те вече са подписани и ще влязат в сила веднага, след като бъдат публикувани в Държавен вестник, предаде БГНЕС.

Македонският парламент прие вчера закон, който позволява отмяна на амнистията. Той беше приет с гласовете на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Амнистираното лице има право да подаде до президента Георге Иванов искане за анулиране на неговото помилване. Държавният глава е длъжен в срок от 30 дни да анулира взетото решение за амнистия.

Опозицията от СДСМ бойкотира гласуването, тъй като според тях анулирането на амнистията трябва да бъде цялостно и да важи за всички, а не да бъде само за тези, които поискат това от президента. На гласуването не присъстваха и представители от ДПА.

С вчерашното решение се дава възможност на македонския президент Георге Иванов да преразгледа амнистията, която той обяви на 12 април, засягаща 56 души.

С последното решение на парламента се прекратява тежката политическа криза и се дава път за постигането на политическо споразумение между основните партии в страната. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан приветства решенията от последните дни и подчерта, че Македония се движи в правилната посока.




#Георге Иванов #амнистия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »