Първанов: „Граждански структури“ виновни за награждаването на наркотрафикант

Първанов: „Граждански структури“ виновни за награждаването на наркотрафикант
Бившият държавен глава отрече да е ловувал за сметка на Националната разузнавателна служба в чужбина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът (2002–2012) Георги Първанов прехвърли вината и отговорността за награждаването през 2003 г. на международния наркотрафикант Алекси Стоименов с отличието „100 години Илинденско-Преображенско въстание“ на „граждански структури“.

По-рано във вторник стана ясно, че на 2 август 2003 година в Благоевград Първанов е наградил осъдения в Италия за трафик на хероин Алекси (Александър) Стоименов.

През 1968 година италианската полиция задържа Стоименов с над два килограма хероин и веднага го хвърля в затвора.

„Честването на Илинденско-Преображенското въстание бе по инициатива на един високопредставителен комитет от хора учени, представители на БАН, на Софийския университет, на Тракийския университет, на Македонския научен институт и т.н. В т.ч. и на някои граждански организации като Тракийската организация и партии като ВМРО“, обясни Георги Първанов, цитиран от БГНЕС.

Списъкът на онези, които бяха отличени с почетния медал „Илинденско-Преображенско въстание“ не е правен в президентството, а от тези граждански структури, съобщи бившият държавен глава.

„Вероятно споменатото от вас лице, което няма как да се сетя кой е, е бил предложен от някоя подобна гражданска или научна организация“, каза още Първанов.

Според него „Методи Димов не го е предупреждавал за това лице (Стоименов – бел.ред.)“.

Скандалното награждаване на международния наркотрафикант Първанов обясни още и със „стремежа да бъде елиминиран от опонентите си, които са били готови да бръкнат не в 68-а година, а сигурно в 908-а“.

„Не очаквам нищо от прословутата папка, качих я на сайта в момента, в който се появи, и всеки да си даде отговор на спекулациите“, отговори Първанов на въпрос на медия за папката с агентурното си име „Гоце“.

„Знам категорично, и го знам от новото ръководство на Националната разузнавателна служба (НРС): институцията „президент“ не се споменава в този доклад“, поясни той за доклада на новото ръководство на службата, в който са налице несъответствия с бюджетни средства.

Няма как да се споменава, защото това са различни бюджети – на НРС и на президентството, уточни Първанов.

Бившият държавен глава отрече да е ловувал за сметка на Националната разузнавателна служба в чужбина.

„Настоявам този доклад да бъде огласен и след прокурорската проверка всичко ще излезе наяве и ще се забрави“, каза още Първанов.

#Георги Първанов #президент #държавен глава #наркотрафикант #награда #Алекси Стоименов #Италия #Благоевград #Тракийския университет #БАН #Софийския университет #Македонския научен институт #Тракийската организация #ВМРО #Гоце #Националната разузнавателна служба #НРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »