Филчев заплашвал прокурори с убийство

Филчев заплашвал прокурори с убийство
Софийски градски съд заседава по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Английски съд отхвърли второ искане за екстрадиция на Димитринка Калайджиева, която е подсъдима по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Решението на англичаните подробно проследява не само историята на убийството на Георгиева, но и събитията в контекста му, свързани с периода, когато начело на прокуратурата бе Никола Филчев, съобщава на сайта си сп. „Правен свят“, цитиран от БГНЕС.

Споменават се факти за натиск от страна на Филчев върху високопоставени прокурори, манипулиране на дела, заплахи за физическо насилие и убийство, включително убийството на прокурора от Върховната административна прокуратура Николай Колев, самоубийството на обвинителя Николай Джамбов, делото в Страсбург, заведено от Николай Колев и продължено от семейството му и осъдителното решение срещу България, и още много други скандални факти от този период, които в България неведнъж са излизали в медиите, но компетентните власти неглижираха тяхното съществуване.

В този контекст английският съд прави заключение, че това, което се е случило в България, включително след решението на Страсбург по делото „Колеви“, не дава гаранции, че съдебният процес срещу Димитринка Калайджиева ще бъде справедлив.

Споменава се дори и изявление на сегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев от октомври 2010 г., който заявява, че е „абсурдно да се мисли, че г-н Филчев би наредил убийството на което и да е лице“.

В решението се припомня, че Георги Колев е първият докладчик по делото за убийството на Надежда Георгиева. Решението на английския съд звучи страшно, макар да описва факти, които са известни у нас.

Председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев е изпратил копия от решението до министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи, председателя на Върховния касационен съд, главния прокурор и до представляващия Висшия съдебен съвет.

Именно решението на английския съд и отказът да бъде екстрадирана Калайджиева са дали основание на СГС днес да даде ход на процеса, който ще се гледа срещу нея задочно.

Днес съдът докладва постъпила молба от Калайджиева за преупълномощаване на защитник. В нея тя сочи, че продължава да се страхува за живота си.

#Никола Филчев #Надежда Георгиева #убийство #адвокат #прокурор #съд #Страсбург #дело #СГС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »