Над един милиона лева ще струва машинното гласуване в 500 изборни секции през есента

Над един милиона лева ще струва машинното гласуване в 500 изборни секции през есента
Божидар Лукарски / БГНЕС
A A+ A++ A

Над един милион лева ще струва машинното гласуване в 500 изборни секции. Това става ясно от писмен отговор на икономическия министър Божидар Лукарски до депутат от парламента, предаде БГНЕС. С последните промени в Изборния кодекс мнозинството реши машинно гласуване да се проведе на 500 терминала.

При местните избори през есента на 2015 г. машинно експериментално гласуване бе проведено на 50 терминала, а държавата плати за наем на устройствата 83 000 лв. Цената на вота ще се увеличи значително, ако се ползват скенер-устройства и за машинно преброяване. Така въведеното машинно гласуване и преброяване чрез 500 устройства, със сигурност ще повиши цената на предстоящите през есента президентски избори с над един милион лева.

От отговора на икономическия министър става ясно още, че ведомството му е провело проучване, което е показало колко излиза машинно гласуване и електронно преброяване чрез скенер устройства.

В Албания при употребата на 1500 устройства, държавата е платила по 4000 долара за бройка. При употребата на 90 000 терминала във Филипините, цената е била свалена до 2500 евро на устройство. В Белгия цената на едно устройство пада до 2000 евро, но с договор за наемането на 17 000 устройства за срок от 10 години. Машинното гласуване в САЩ е показало, че за едно устройство се плаща наем между 2000 и 3750 долара.

 У нас при първата употреба на машина за гласуване, което е станало на европейските избори през 2014 г., наемът на една машина е излязъл 1728 лв. Наети са били 100 терминала. Наемът на една машина за електронно гласуване на местните избори през 2015 г. е излязъл 1660 лв. Машинно експериментално гласуване се е провело в 50 секции.

#машинно гласуване #Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"