Цената на бензина замръзва

Цената на бензина замръзва
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на горивата у нас няма да се увеличи заради новите мерки на финансовото министерство срещу ДДС измамите с течни горива. Това съобщи пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Аз не смятам, че мерките ще имат някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи дружества, то това никак не би било лошо", коментира експертът.

Той беше категоричен, че предложението на финансовото ведомство срещу ДДС измамите е правилно и ще удари фирми, които са в сивия сектор.

Експертът уточни, че дружествата, които работят "на сянка" се занимават с фиктивен износ на стоки.

"Вкарват горива, например от други страни членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и се реализират на някакви незаконни обекти", обясни Бенчев.

В сряда финансовото министерство публикува предложение за промени в Закона за ДДС, според което търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с агенция "Митници" или Националната агенция за приходите, трябва да дават обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива.

Междувременно след няколко дни на ръст миналата седмица, по време на сутрешната търговия вчера петролът на световните пазари отново поевтиня. Анализатори обясниха, че натиск върху цената на "черното злато" оказват поскъпването на долара, данните за увеличението на петролните резерви на САЩ, както и засиленият износ на Иран към Европа и Азия.

В азиатската електронна сесия на нюйоркската стокова борса сортът Brent от Северно море поевтиня с 1,8 на сто до 48,06 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през юни понижи цената си с 1,5 на сто до 47,45 долара за барел.

В момента по бензиностанциите у нас средната цена на масовия А95 е 1,87 лв. за литър, а на обикновеният дизел - 1,81 лв. Най-евтино може да заредите от бензиностанция на главния път Елхово - Ямбол, където горивото излиза 1,67 лв. за литър. Литърът е 1,69 лв. на няколко обекта във Варна, Добрич и Горна Оряховица.

 

#горива #петрол #цени #борси #бензиностанции #бензин #дизел #Северно море #ДДС измами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"