ДСБ с нов изненадващ ход - кани Борисов на преговори за Плевнелиев

ДСБ с нов изненадващ ход - кани Борисов на преговори за Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДСБ и Гражданският съвет, които се определят за опозиция, и Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС, които подкрепят управлението, призоваха лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да отиде в парламента на преговори с тях за обща кандидатура за президент на десните партии и тя да бъде настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, съобщи "Дневник". 

Предложение за обединение на проевропейски сили около нов мандат на Плeвнелиев бе лансирано в петък от ръководството на ДСБ, но президентът окачестви това като "интрига", тъй като не е съгласувано с него.

"Реформаторският блок се обезмисля и става пореден съюз със службогонци. На 43-ото Народно събрание е нужно краткосрочно мнозинство за важните проблеми и геостратегически решения, а не плаващите и безпринципните мнозинства за удържане на властта, на каквито сме свидетели", заяви на брифинг в парламента депутатът от Гражданския съвет Гроздан Караджов.

Според него президентът се оказва последен властови гарант. "На нас ни е ясно, че без ГЕРБ няма да има мнозинство зад кандидатура на Плевнелиев. Ето защо като знак на отговорност към нацията ние каним в Народното събрание министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдим две точки: възможността 43-ото Народно събрание през краткия период - месеци, които му остават, да свърши нещо смислено, а не да се правят пазарлъци и задкулисни договорки, на каквито станахме свидетели вчера; да имаме обща надпартийна номинация - Росен Плевнелиев, а не тези жалки партийни битки."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че не издигат ничия кандидатура. "Работата на партиите не е да издигат действащия президент, който по Конституция е надпартиен. Ние се обръщаме към ГЕРБ за покана за разговори в тази посока", добави той. Според него част от партньорите в Блока са влезли в недостойни пазарлъци - "аз ще ти гласувам този закон, ако преодолеем ветото на президента", имайки предвид вчерашното гласуване за Изборния кодекс. "Плаващите мнозинства, водят до давещи се кабинети", добави Кънев.



 

 

#ДСБ #Радан Кънев #президент #Росен Плевнелиев #Гроздан Караджов #ГЕРБ #кандидатура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"