Българи, холандци, унгарци, поляци и румънци - най-честите жертви на трафик на хора

Българи, холандци, унгарци, поляци и румънци - най-честите жертви на трафик на хора
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Граждани на България, Унгария,Холандия, Полша и Румъния са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС. Това се посочва в първия досега доклад в тази област, представен днес от Европейската комисия.

За периода 2013-2014 година 15 846 души са били регистрирани като жертви на трафик на хора в ЕС. Действителният брой на жертвите вероятно е значително по-голям, отбелязва комисията.

Докладът показва, че трафикът, свързан с проституция, остава най-широко разпространената форма (67 на сто от отчетените жертви), следван от трафика с цел трудова експлоатация (21 на сто от потърпевшите). Над три четвърти от отчетените жертви са жени, а поне 15 на сто - деца.

Значително се повишава броят на децата, жертви на трафиканти на хора. Расте и броят на жертвите с увреждания и на потърпевшите роми.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос коментира, че от морална и от правна гледна точка е недопустимо и непростимо през XXI век в ЕС да се продават, купуват и експлоатират хора.

До края на годината се очаква комисията да представи нова стратегия за борба с трафика на хора. Закрилата на децата по миграционните пътища е първостепенна задача, отбелязва ЕК.

 

#ЕК #трафик на хора #България #борба #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай