Кралица Елизабет II представи законодателната програма на британското правителство

Кралица Елизабет II представи законодателната програма на британското правителство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британската кралица Елизабет II отправи традиционното си обръщение към двете камари на парламента. Тя представи програмата за реформи на правителството на Дейвид Камерън месец преди ключовия референдум, на който страната трябва да реши дали да остане или напусне ЕС.

Кралица Елизабет II представи законодателната програма на британското правителство на пищна церемония в Камарата на лордовете, на която присъстваха министрите от кабинета начело с премиера Дейвид Камерън, членовете на двете камари на парламента.

Плановете включват над 20 нови закона – от реформа на затворите и мерки за борба с екстремизма до помощ за хората, които попадат под ударите на социалните реформи, и облекчаване на осиновяванията на деца. Част от обявеното от монарха беше предварително известно, и някои членове на разделената Консервативна партия твърдят, че мерките са облекчени заради предстоящия на 23 юни референдум за членството на Великобритания в ЕС.

"Уважаеми лордове и членове на Камарата на общините, моето правителство ще използва възможността за укрепване на икономиката, да даде сигурност на работещите граждани, да увеличи шансовете за достоен живот за хората в неравностойно положение и да засили националните отбранителни сили", заяви Елизабет II – кралица на Великобритания.

Ще бъде прието законодателство за предотвратяване на радикализирането, за борба с екстремизма във всичките му форми и за насърчаване на интеграцията в общностите и етническите групи.

Правителството ще приеме и т.нар. Закон за суверенитета, за който настояват мнозина консерватори при евентуално излизане от ЕС – този нормативен акт ще гарантира суверенитета на националния парламент пред европейското законодателство.

Годишната реч на кралицата пред двете камари на парламента е основно събитие в британския политически живот, като управляващото правителство може да обяви до 30 нови закона и да опита да привлече избиратели със задоволителни мерки в редица области на обществения живот. 

#Великобритания #кралица Елизабет II #обръщение #ЕС #референдум #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »