Жертви на зверствата на екстремистите от ИДИЛ и властите в Турция споделят историите си

Жертви на зверствата на екстремистите от ИДИЛ и властите в Турция споделят историите си
A A+ A++ A

В руската Дума се проведе международна конференция, посветена на проблемите на жените от кюрди и язиди във войната с ИДИЛ и участието им във въоръжените формирования срещу радикалната групировка в Близкия Изток. В нея взеха участие жени от кюрдски произход от Сирия, Ирак и Турция.

Те разказаха пред какво са били изправени жените-кюрди в тази част на Близкия Изток и за зверствата, на които са били подложени от страна екстремистите и властите в Турция, където в югоизточната част на страната, Анкара води открити военни действия срещу местните кюрдите и техните въоръжени формирования от ПКК и не допуска народните представители от прокюрдската парламентарна формация Партия на демократичните народи в Меджилиса да посетят своите избирателни райони, под претекст, че се води антитерористична операция.

Ехлас Бажо - представител на бившите жени пленници от кюрдите и язидите в Сирия сподели в интервю за „Хоризонт до обед“ ужасът, пред който са били изправени.

"Те разделиха мъжете от децата и жените. Отведоха 95-те мъже от нашето село и се опитаха да им сменят религия, заплашваха , че ще ги убият и въпреки това, те не се отказаха от вярата си, след което бяха убити. След това ни отведоха в някакво помещение, което се превърна за нас в истински затвор. Разделиха възрастните жени от младите момичета и жени. Малките момчета ги отведоха на страни, за да започнат да ги учат как да стрелят и да си служат с оръжието, за да могат да воюват против своите роднини - язидите и кюрдите от съпротивнителните отряди. На ден ни изнасилваха по пет пъти и ни принуждаваха да правим ужасни неща против нашата воля и желание. Сега не съм състояние дори да говоря това което ставаше с нас в този момент. Това което правиха бойците от ИДИЛ с нас не мога да го опиша с думи. Моят призив към международната общност е да бъде прекратено това насилие", сподели Ехлас Бажо.

Движението „Свободни жени на Кюрдистан“ работи много активно и затова управляващите се опитват да ги унищожат, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ Диарет Ташдемир. Тя разказа пред кореспондента на БНР в Москва – Николай Кръстев.

"50-годишна жена от град Нусейбин, след като бе убита, седем дни тялото и стоеше на улицата, без да има никой право да го вземе от близките и да го погребе. Свидетели сме на такова насилие, че дори мъртвите страдат от него. На улиците на тези градове има същите надписи, като тези в сирийските кюрдски градове, чийто автори са ИДИЛ и когато питаме властите в Анкара дали знаят кой е техният автор, те не дават отговори", разказа тя.

#ИДИЛ #кюрди #Сирия #Ирак #Турция #жени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »