Помилваният от Попова престъпник е тежко болен

Помилваният от Попова престъпник е тежко болен
Попова се е произнесла окончателно с решение за помилване в един от случаите, 72 преписки са решени с отказ от помилване, а 14 са прекратени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Помилваният от вицепрезидента Маргарита Попова 38-годишен мъж страда от множество тежки заболявания, а пребиваването в затвора е опасно за живота му, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В понеделник на пресконференция на „Дондуков“ 2, свързана със 100 дни от встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, беше съобщено, че с указ от 27 април е помилван български гражданин в тежко здравословно състояние по предложение на комисията по помилването.

Той е осъден на 2 години лишаване от свобода за кражба на вещи, които сам е върнал на собственика.

От прессекретариата уточняват, че 4 месеца след като мъжът влязал в затвора, здравословното му състояние рязко се влошило и изтърпяването на наказанието е прекъснато за срок от три месеца.

Според лекарското заключение, подкрепено от подробна медицинска документация, състоянието е необратимо и несъвместимо с ефективно изтърпяване на наказанието, тъй като пребиваването в затвора е опасно за живота на осъдения. Оттогава прекъсването е удължавано два пъти за по три месеца.

При проверките по време на прекъсванията е установено, че 38-годишният мъж се намира на посочения домашен адрес в неподвижно състояние и не може да се обслужва самостоятелно. Срещу него няма заведени граждански искове.

Състоянието, в което той се намира, не би му позволило да извърши ново престъпление, се посочва в мотивите на предложението на комисията до вицепрезидента Маргарита Попова.

Общият брой на постъпилите до момента молби за помилване е 440, 76 от тях са получени след 1 април тази година. Комисията е разгледала 87 преписки.

Вицепрезидентът се е произнесъл окончателно с решение за помилване в един от случаите, 72 преписки са решени с отказ от помилване, а 14 са прекратени.

В процес на разглеждане са 126 преписки, а по 226 се изчаква допълнителна информация от други институции.

#Маргарита Попова #Попова #вицепрезидент #помилване #престъпник #здравословни проблеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"