''Протестна мрежа'': Изборни правила се приемат с рекет! Депутати, тръгвайте си!

''Протестна мрежа'': Изборни правила се приемат с рекет! Депутати, тръгвайте си!
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С тези думи "Протестна мрежа" се обърна към депутатите, след като ветото на президента за Изборния кодекс беше преодоляно от мнозинството. 

От организацията подчертаха, че няма стенограми от преговорите около ветото и никой не знае какви са истинските аргументи за отхвърлянето на ветото. 

Ето и цялото съобщение на организацията:

Президентското вето върху текстовете, ограничаващи достъпа до гласуване на нашите сънародници зад граница, бе преодоляно от мнозинството.

Спазариха се. Никой не знае какво включват новите идеи на управляващата коалиция. Преговорите около ветото не са публични. Няма стенограми за това какви са истинските аргументи на отхвърлилите ветото партии.

Дни наред слушахме как протестиращите срещу ограничаването на секциите в чужбина „овряквали“ средата, чухме как български граждани „се мотаят в краката“ на псевдопатриотите и арогантни твърдения, че има избиратели, които са „стадо с чобанин Ердоган“.

Не може да се спасява „стабилността“ като се потъпкват конституционни принципи, които прогласяват, че „всички граждани са равни пред закона“ и „ гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения“ по Конституцията на страната.

Приемането на изборни правила чрез взаимен рекет, в рамките на управляващата коалиция, разделя и противопоставя по недопустим начин групи в българското общество. Отблъсква гражданите от изборния процес и подрива доверието в демократичните институции.

За пореден път става ясно, че този парламент е негоден да създава справедливи правила, превърнал се е в евтино тържище.

Мнозинството е истински последователно в безпринципния си подход и калкулира ходовете си единствено под страх от загуба на властта.

С ограничаването на правото на вот в чужбина - фундаментални права се превръщат в разменна монета в сделките на управляващите.

Тръгвайте си. Вие сте безполезни.''

#депутати #рекет #Протестна мрежа #изборни права #коалиция #справедливост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"